O destinaciji

O Varaždinu

Varaždin je grad smješten u sjevernom dijelu Hrvatske, oko 100 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Zagreba. Administrativno je središte Varaždinske županije i broji oko 40.000 stanovnika. Varaždin ima dugu i bogatu povijest koja seže još u rimsko doba, a oduvijek je bio važno kulturno i gospodarsko središte Hrvatske. Jedno od najupečatljivijih obilježja Varaždina je njegova prekrasna barokna arhitektura. Mnoge gradske građevine sagrađene su tijekom 18. i 19. stoljeća, a danas su zaštićene kao kulturna baština.
vz-center
vz-castle
Osim arhitektonskih i kulturnih znamenitosti, Varaždin je dom i nizu prirodnih znamenitosti. Grad je smješten u plodnom Varaždinskom polju, poznatom po bogatoj zemlji i bogatoj poljoprivrednoj proizvodnji. Grad je okružen brojnim planinama koje nude niz mogućnosti za rekreaciju, poput planinarenja, brdskog biciklizma i penjanja. Jedna od najviših planina na sjeverozapadu Hrvatske je Ivanščica s najvišim vrhom od 1060m. Na vrhu planine nalaze se dva vidikovca s kojih se pruža pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju.
Više o Varaždinu

O županiji

Varaždinska županija se nalazi u sjevernom dijelu Hrvatske. Poznata je po svojoj bogatoj povijesti, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama. Županija je dom mnogim malim gradovima i selima koji nude uvid u ruralni život Hrvatske. To uključuje slikovito mjesto Trakošćan, u kojem se nalazi dvorac iz 13. stoljeća, i grad Ivanec, poznat po tradicionalnim drvenim kućama i bogatoj kulturnoj baštini. Općenito, Varaždinska županija je odlično mjesto za sve koji su zainteresirani za hrvatsku povijest, kulturu i prirodu. Nudi širok raspon atrakcija i aktivnosti, što ju čini izvrsnim odredištem za ljude svih dobi i interesa.
Više o županiji
vz-county

Galerija slika